EGYESÜLETEK

VERSENYEK

UL VB 2009, Jihlava

Vissza a versenyekhez

Az 1990-s, Dunakeszi VB előtti időkről nem rendelkezem részletes ismeretekkel, de az biztos, hogy az elmúlt 19 év során most volt a legkisebb a magyar csapat, hisz mindösszesen kettő kétüléses motoros sárkány képviselte hazánkat az idei VB-n. A teljes küldöttség  tíz főből állt, hisz a Thuróczy Endre - Hojek Ferenc és a Ferinc Vince - Varga Zoltán  párosokon kívül ott volt még a feleségem és Vízaknai Sanyi barátom, ötödmagával.

 

Thúróék a már jól bevált technikával, mi a verseny előtt egy héttel elkészült árbóc nélküli szárnnyal és Molnár Zoli által biztosított Rotax 912-vel vágtunk neki a versenynek. (Ahogy Guti Gabi megjegyezte, jó lenne, ha végre egyszer nem az utolsó pillanatban állna össze a tecnikánk.)

Egy VB-hez képest későn, csak szerdán tudtunk elindulni, így nem csoda, hogy a „reptér végén” jutott hely a csapat táborának. Messze mindentől, más csapatok jóindulatának köszönhetően volt villanyunk (vagy nem volt), a wifi antenna a mi táborunkig nem sugárzott el, hiába volt a rendezők minden igyekezete.

Ezt a versenyt eredendően a CIMA (az FAI UL „szakbizottsága”) Libanonnak ítélte, de aztán idén tavasszal mégis Csehországnak adta.

A megnyitó után két járómotoros, a felszállást követő 240. másodpercben végrehajtandó célraszállással kezdődött a verseny. Mi rögtön az elsőt elrontottuk, Bandiék sikerrel vették az akadályokat. /A rendezők nem meszelték a decket, hanem kb 7 cm széles, sárga szalagot rögzítettek a földhöz. Ez a vékony szalag a leszállási irányból nézve szinte eltűnt a fűben./

Másnap állított motoros célraszállás, majd termikszám várt a mezőnyre. Thuróék szokás szerint ebben a számban nagyon jók, most is így volt ez, de most egy helyi páros kicsivel megelőzte őket.

Hétfőn navigációs számot repültünk, de a feladat kezdéseként még egy olyan felszállást kellett végrehajtani, ahol a nekifutás hosszát is pontozták, persze csak akkor, ha felszállás közben nem szakadt el a deck végénél egy méter magasan kifeszített szalag. A navigációs számoknál a feladatot mindig a felszállási idő előtt negyven perccel kaptuk meg. Ebben a feladatban a szokásos útvonaltartás, sebességtartás és fotókeresés mellé egy új dolgot is kitaláltak a rendezők. Kettő, előre megadott fordulóponton letakart jeleket helyeztek ki, amikről a ponyvát akkor vették le 10 illetve 20 másodperc időtartamra, amikor az előre megadott sebesség szerint a versenyzőnek épp ott kellett /volna/ lenni. A dolgot nehezítette, hogy a kurzushoz képest 90 foknál nagyobb forduló (körözés, szembe repülés) kizárással járt.

A GPS adatai alapján tudták büntetni azt is, ha valaki az adott időben nem volt a meghatározott körön belül, de mégis látta és beírta a jeleket. A feladatot járó motoros célraszállás zárta. A délután során kettő, állított motoros célraszállás következett, ahol a megállás hosszát is mérték.

Másnapra két navigációs számot terveztek a rendezők, külső reptéren való leszállással, de a délelőtti rossz idő miatt a feladat első részét törölték, így szabad repülés keretében települtünk át Trebic repterére. A feladatot itt is 40 perccel a start előtt kaptuk meg. Nagyon bonyolult feladat várt ránk. A felszállást követően útvonalat, sebességet kellett tartani, fotót keresni előbb egy egyenes, majd egy körív mentén. A köríven ponyvajelet is kellett keresni, ez a jel meghatározta, a további útvonalat, hisz a pozícióján a körív középpontjából szerkesztett sugár lett a kurzus a következő szakaszon. Ez a jel döntötte el azt is, hogy aztán a lehetséges három, azonos pontban végződő útvonal közül, melyik kezdőpontjára kell repülni. Kettő, hat-hat fotót tartalmazó fotógarnitúrát kaptunk, a csere pontja is három kurzus közös végpontja volt.

A folytatásban aztán minden kezdődött elölről, megint kellett egy jelet keresnünk, ami megint három lehetséges útvonal közül határozta meg a folytatást. Ez a szám is járómotoros célraszállással fejeződött be.

Szerdán üzemanyag beméréssel kezdtünk, aztán jött a fordulópont vadászat. Egymástól tíz km-s távolságra rajzolt körívek és 15 fokonként szerkesztett rádiuszok metszéspontjait beszámozták a rendezők. Ezen a mátrixon lehetett tervezni a megrepülendő legnagyobb távot.

Hogy a dolog ne legyen annyira egyszerű, ezért meghatározták, hogy melyik rádiuszon milyen irányba lehet repülni (egyiken kifele, a másikon befele, mint az egyirányú utcákon. További nehezítésként csak a nagyobb sorszámú csomópontok felé lehetett repülni, a kisebbek felé nem. Egy pontot csak egyszer lehetett érinteni. A feladat kitalálója itt még mindig úgy érezte, hogy ez így azért nem az igazi, elvégre ez egy VB, csavart rajt még: mielőtt elkezdenéd a fordulópont vadászatot, előtte repülj egy közel 25 km-s tört szakaszt a lehető legnagyobb sebességgel. Mindezt korlátozott mennyiségű benzinnel.

Csak érdekességképpen: mi, Thuróval szinte teljesen azonos távot (164, 161 km) és sebességet (104,2, 103,9 km/h) teljesítettünk, a feladatban első angol páros 164,7 km/h sebességű 25 km-el együtt 206 km-s távot repült. Mindezt 18,6 liter benzinnel. A második helyezett, szintén angol páros, a velünk szinte azonos sebességű (106,6 km/h) háromszöggel együtt 229 km-s távot repült. Ezek a fiúk tudnak valamit!

Csütörtökön reggel megint Trebic város reptere felé vettük az irányt, navigáció egyenesek mentén, két készlet fotóval és szokásos útvonal és sebesség tartással. Azt eddig még nem említettem, hogy minden navigációs feladatban voltak hamis (nem a kurzus 200 m-s sávjában, hanem 300 m-nél messzebb levők) fotók is.

Rövid pihenőt követően újabb hasonló navigáció, két garnitúra fotóval, de nehezítve a feladatot azzal, hogy az útvonalra négy területet rátettek, ahol nincs kurzus, ezt a területet kell bejárni, fotókat keresve. Minden területnek van egy belépő és egy kilépő kapuja, ezeken 3 másodperces tűréssel kell átrepülni. Minden területen pontosan 3 percet lehet, illetve kell eltölteni.

Ez sem egyszerű feladat. Nem is sikerült valami fényesen.

 

Nem voltunk túl jó formában, néhány dolog nem jött össze, ez most erre volt elég:

6. helyezett a Thuróczy Endre – Hojek Ferenc páros 6897 ponttal

9. helyezett a Ferinc Vince – Varga Zoltán Páros 6761 ponttal

 

Vizaknai Katinka blogjában más nézőpontból is olvashattok a VB-ről, itt található:

 

http://www.wmc2009-hu.blogspot.com

 

A részletes eredmények a VB hivatalos oldalán megtalálhatók:

 

http://www.czechinfo.aero/wmc.aspx

 

2009. szeptember 2.

 

Ferinc Vince


Vissza a versenyekhez